Rólam

Fendrik Bertalan vagyok, pszichológus és coach.

Ha úgy érzed, megrekedrekedtél önmagad megértése során, összecsapnak a fejed  felett a fellegek, fáj valami vagy szeretnél új nézőpontot kapni, kilépni a számodra előnytelen helyzetekből vagy változni szeretnél, akkor szívesen támogatlak ezen az úton.

A közös munka során elfogadó, nyitott légkört teremtve segítelek abban, hogy képessé válj átdolgozni a nehézségeidet, kiépíteni saját erőforrásaid és felszabadítani az önmagadban rejlő potenciálokat, amely eredményeként kiegyensúlyozottabb életet élhetsz.

Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szereztem pszichológus mester képzettséget, majd munka- és szervezetszakpszichológusként végeztem a BME-n. Jelenleg a SZTE Orvostudmányi karán végzek egészségpszichológiai szakképzést.

Számos terápiás módszert tanultam: Brainspotting, gestalt, művészetterápia, NLP, relaxációs terápia, integratív hipnoterápia, kognitív viselkedésterápia, személyközpontú módszer, valamint sématerápia.

Az említett módszerek közül legnagyobb hatással a sématerápia volt rám, ugyanis ez a terápiás irányzat ötvözi a leghatékonyabb terápiás módszereket, nagy hangsúlyt fektetett a pszichológiai problémák gyermek- és serdülőkori eredetének feltárására, érzelmi átdolgozására, a terapeuta-páciens kapcsolatra. Arra a célra dolgozták ki, hogy segítséget nyújtson a hosszú ideje fennálló lelki nehézségek, önsorsrontó magatartás- és érzelmi mintázatok átdolgozásában és megváltoztatásában. 2023-ban megkaptam az ISST akkreditál sztandard Sémakonzultáns címét (Auxiliary Schema Therapist).

Több éves tapasztalattal rendelkezem a pszichológiai tanácsadás területén: dolgoztam telefonos lelkisegély szolgálatnál, gyermekpszichiátrián, hajléktalan ellátásban valamint a versenyszektorban, HR Business Partnerként felsővezetőket támogatva, így széleskörű rálátást szereztem a különböző rendszerek működésében, viszont azt tapasztaltam, hogy a magánrendelés keretében tudok leghatékonyabban segíteni a hozzám fordulóknak, ugyanis nincs szükség a klienseim beskatulyázására vagy az adott rendszer érdekeihez való igazodásra, és diagnózisok helyett a jelenségekre és a problémák átdolgozására tudunk fókuszálni.

Számomra a pszichológusi hivatás egyfajta folyamatos fejlődést jelent, lehetőségem van felfedezni általa az élet számos területét, és folyamatosan bővítem ismereteimet saját magam és az emberi lélek működéséről. Ez lehet önismereti munka által, képzések keretében vagy a klienseimmel folytatott munka során. 

Munkám során a személyes odafordulásommal és több mint 10 éves pályafutásom során összegyűjött tapasztalattal támogatom a hozzám fordulók fejlődését. Hiszek a folyamatos fejlődésben, így a tanulásban sem állok meg, folyamatosan külföldi és magyar szakmai továbbképzéseken veszek részt, magyar nyelvű terápiás anyagokat fejlesztek.

Magánrendelésem mellett a Károl Gáspár Református Egyetem végzős pszichológus hallgatói számára vezetek pszichoterápiás kurzust sématerápiából.

ALKALMAZOTT

Módszereim

Sématerápia

Egy új, integratív terápiás irányzat, amely ötvözi számos korábbi terápiás iskola megközelítését: pszichoanalízis, gestalt, kognitív viselkedésterápia (CBT), traumaterápia.  

A korábbi terápiás irányzatok mind-mind hatékonyak a maguk módján, de az a hátrányuk, hogy a fejlődésük során beszűkültek és csak részlegesen adnak segítséget a kliensek számára. Pl. az analízis túlságosan csak a belátásokra koncentrál, és a legtöbb kliens úgy érzi megérti a problémáinak az okát, de képtelen változtatni.  A CBT leginkább az érzések, gondolatok és viselkedés megváltoztatására fókuszál, de keveset foglalkozik a múlttal, és nem tud mit kezdeni a traumatikus emlékek mélyebb átdolgozásában.
A sématerápia nagy hangsúlyt fektetett a pszichológiai problémák gyermek- és serdülőkori eredetének feltárására, érzelmi átdolgozására, a terapeuta-páciens kapcsolatra és az életcsapdákból való kilépésre.

Imaginációs munka

Linkább egy mélyebb nyugalmi állapotban végzett relaxációhoz és meditációhoz tudnám hasonlítani, amelyet sokan a hétköznapok során is képesek létrehozni magukban meditáció, relaxáció vagy akár egy buszút során is.
A módosult tudatállapotban történő munka során könnyebben kiaknázhatóvá válnak a tudattalanban rejlő lehetőségek, mozgósíthatóak a személyes erőforrások, és képesek lehetünk a pszichés működésünket céljaink megfelelően  szabályozni.
A módszert dr. Daubner Bélától, az Integratív Pszichoterápiás korábbi elnökétől és Kácsándi Elvírától, a Magyar Komplex Pszichoterápiás Egyesület vezetőjétől tanultam több éven keresztül

Coaching pszichológia

A coaching egy inspiráló munkakapcsolat, amelynek a lényegét leginkább abban lehet megragadni, hogy az együtt gondolkodás és közös munka révén kidolgozhatja a saját, egyedi megoldásait az aktuális vagy jövőbeli kihívásaira, legyen az magánéleti vagy üzleti jellegű, és képes legyen ezen megoldások megvalósítására.

Olyan élethelyzetekben is érdemes coachingot igénybe venni, amikor nagyobb változást szeretnénk megvalósítani, és ehhez azt gondoljuk, jól jönne egy külső „edző”, aki segít áthidalni a nehézségeket és támogat bennünket a fejlődésben.

Nem tudod, hogyan tovább, merre indulj el?

Ha úgy érzed, hogy szükséged van pozitív változásra várlak budapesti irodámban vagy online. Keress bizalommal!
Blog

Legújabb írásaim

Pszichológiai cikkek, amelyek révén közelebb kerülhetsz önmagadhoz; tippeket nehéz helyzetekre.