A szorongásoldók veszélyei, avagy a benzodiazepinek mellékhatásai

Csupán egy pirula, ami megváltoztat mindent?

Sokan keresik a gyors megoldást szorongásukra, de vajon mi történik, ha a gyors megoldás hosszú távú problémákat okoz? Miért válnak a benzodiazepinek sokak számára kecsegtető megoldássá a szenvedésünk egyhítésében? Hogyan hozhatnak több kárt, mint hasznot? Tudják-e a szakemberek, milyen mélyreható következményekkel járhatnak ezek a gyógyszerek? Elgondolkodtál már azon, hogy lehet-e alternatív megoldás terápia formájában? Fedezzük fel együtt, hogy mi történik valójában, amikor a gyógyszeres kezelést választjuk, és hogyan nyithat alternatívákat a terápia a szorongás kezelésében.

Sokan kérdezitek, hogyan lehet felfedni a szorongáskezelés rejtélyes világát, ahol az információk gyakran hiányosak. Ez egy nehéz téma a gyógyszergyártók és pszichiáterek számára is, de én elhatároztam, hogy mélyebbre ások, és megosztom veletek a felfedezéseimet.

Mi is történik a gyakorlatban?

Ha Magyarországon ma felkeres valaki egy ideggondozót, akkor tünetei alapján – jó eséllyel 20 perc alatt kaphat generalizált szorongás diagnózist (GAD), ami még kiegészülhet valamilyen más hangulatzavarral kapcsolatos diagnózissal (kényszer, pánik vagy depresszió). Majd a diagnózist követően rendszerint kap egy receptet, amelyen valamilyen szorongásoldó szerepel. Ilyenkor gyakorlatilag ismeretlen orvos, ismeretlen páciensnek, ismeretlen tünetekre ismeretlen gyógyszert ír fel. Rosszabb esetben mindezt a házi orvos is megtudja tenni úgy. Az orvosi egyetemen csupán egy fél év pszichológiát tanítanak, ami elégtelen a lelki problémák kezeléséhez. Így nem csoda, ha nem működik a varázspirula.

Mik a benzodiazepinek?

A benzodiazepinek az 1960-as években váltak népszerűvé, ekkor még csodagyógyszerként tekintettek rájuk. Szinte minden mentális problémára ezeket írták fel, ez lehetett stressz, szorongás, alvászavar vagy izomgörcsök. Íme a lista a leggyakrabban előforduló benzokról:

·       Alprazolám (Xanax)

·       Lorazepám (Ativan)

·       Klonazepám (Klonopin, Rivotril)

·       Diazepám (Valium)

 

Hogyan hatnak a benzok?

A készítmények az idegrendszeren keresztül fejtik ki a hatásukat, a limbikus rendszeren keresztül befolyásolják az amygdala működését (az agyunk érzelemközpontja) és az agytörzset. Az idegsejtekben két kétféle hatás érvényesül: Az egyik a serkentő működés, ami fokozza a neuronok aktivitását, más szavakkal segíti az ingerület terjedését, a másik hatás pedig a gátlás, amely megakadályozza az ingerület továbbítását. A gátló műköködésnek fő anyaga a g-amino-vajsav (GABA). A GABA molekula receptorain fejtik ki hatásukat a benzodiazepinek, és a gátló folyamatokat erősítik. Akár már egyszeri alkalmazásnál is kifejtik a hatásukat, így rövid időn belül csökken a szorongás.

Mit mondanak a legújabb kutatások?

2015-ben azt találták, hogy a benzodiazepinek a legszélesebb körben használt gyógyszerek a szorongásos zavarok kezelése esetén. Azonban leginkább rövid távon – 2-4 háten kesztül – tudnak segíteni a szorongás csökkentésében, de nincs arra bizonyíték, hogy hosszú távon hatékonyak lennének a szorongás csökkentésében.

Ezzel szemben elhúzódó használatuk számos mellékhatását igazolták. Legtöbb esetben az agy feldolgozó képessége és tanulási kapacitása hanyatlik, koncentrációs zavarok lépnek fel, csökken a motoros koordináció pontossága, valamint erősödnek a szorongásos és a pánik-szerű tünetek, különösen a szociális fóbia és az agorafóbia esetén. Mellékhatésukként jegyzik, hogy a szexuális vágy is alábbhagyhat. Az amerikai NHS (National Institue for Health and Clinical Excellence) ajánlása szerint a benzodiazepinek 2-4 hétig használhatóak a szorongás akut szakaszában, de nem tovább.

Ha terápiába jársz és benzodiazepint használsz, akkor teljesen hatékonytalanná válik a terápia. Minden bizonnyal a fent említett mellékhatások miatt. Ugyanis a terápiára úgy tekinthetünk, mint egy tanulási folyamatra, ahol egyszerű ismereteket szerzünk magunkról, új személéletbe helyezzük az eddigi önmagunkról alkotott képet és átdolgozzunk a lelki traumákat. Számos neurológiai kutatás is alátámasztja, hogy azok, akik terápiában vesznek részt, gyakorlatilag újra aktiválódnak az idegpályák, így a benzok pont ezt a hatás érvénytelenítik.

Mégis miért írják fel az orvosok még mindig ezeket?

Vélhetően az orvosok próbálják enyhíteni a klienseik tüneteit, és próbálják megakadályozni a pánikot, azonban a mellékhatásoknak sokszor nincsenek tudatában, és a képzésük folyamán kevesen tanulnak a legújabb kutatásokrók, hiszen az a gyakorlat, hogy az egyik orvos a másikat képezi, és nem mindig frissítik a tudásukat, valamint a terápiás protokollokat. Sokszor finanszírozási okok miatt nem elérhető a terápiás ellátás a kliensek számára vagy nincs kommunikáció az orvosok és a terapeuták között.

Vannak olyan helyzetek is, amikor a páciensek közül nagyon sokan akarják ezeket a gyógyszereket, mert azt remélik, hogy gyors megoldást hoz és elkerülik, hogy a tünetek lelki okaival foglalkozzanak, mert tartanak attól, hogy túlságosan kellemetlen, fájdalmas lenne terápiában részt venni.

Mi segíthet a szorongásban?

Antidepresszánsok hosszútávon nagyon hatékonyak lehetnek a szorongás oldásában is, amennyiben valaki gyógyszeres megoldást keres.
Életmódbeli változások is sokat segíthetnek. Ezek közé tartozik a rendszeres testmozgás, megfelelő alvás, táplálkozás, a koffein és a cukros üdítők valamint az energiaitalok kerülése.
A szorongás kezelésében leginkább a terápia lehet hatékony 12-25 alkalomtól rengeteget javulhat a kliensek életminősége.

Egy hétköznapi példa:

Zoltán 3 éven keresztül szedett Xanaxot pánikrohamokra. Miután javaslatomra pszichiáter szakorvossal konzultáltunk, és leváltották a Xanaxot egy hatékonyabb gyógyszerre, majd megkezdte a terápiát, ahol elindult a problémái érzelmi átdolgozása valamint megtanulta hogyan kezelheti a pánikrohamokat, már hat alkalom alatt jelentősen csökkentek a tünetei.

Irodalom:

Steve Louvet; Michelle Ischayek, Rob Danoff: The Current Role of Long-Term Benzodiazepines for the Treatment of Generalized Anxiety
Pittman & Karle: Rewire Your Anxious Brain

 

Vélemény, hozzászólás?