Blog

Hogyan alakíthatsz ki egészséges határokat?

Gyakran előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor mások méltatlanul vagy tisztességtelenül bánnak veled. Olyat tesznek, amivel ártanak neked. Az is előfordulhat, hogy tudatában vagy annak, hogy rossz ez neked, de mégis valahogy „bevonzod” ezeket az embereket újra meg újra. Gyakran élheted meg azt, hogy feladod önmagunkat és alárendelődsz az akaratuknak. Miért fontos, hogy egészséges határokkal rendelkezzünk? Pszichológiai értelemben a határok egyfajta védelmet jelentenek, amelyeknek meghatározó szerepe van… Olvass tovább »Hogyan alakíthatsz ki egészséges határokat?

Hogyan állíthatod meg a katasztrofizálást?

A klienseimmel végzett munka során gyakori jelenségként tapasztalatom a katasztrofizálást, amit leginkább úgy lehet megragadni, hogy sokszor intenzív szorongás fogja el őket annak kapcsán, hogy az adott helyzetben a lehető legrosszabb dolog fog történni velük. A katasztrofizálásnak számos negatív hatása van: növeli a szorongást, a depressziót, és azt is előidézheti és sokszor bénító érzést okoz. Meggátolhat abban is, hogy olyan tevékenységet végezz, amit szeretnél. Annak… Olvass tovább »Hogyan állíthatod meg a katasztrofizálást?

9 technika, amellyel hatékonyan kezelheted a szorongást

Több cikk született már arról, hogy hogyan alakul ki a szorongás, és milyen biológiai, érzelmi folyamatok játszódnak le ilyenkor az emberi szervezetben, viszont kevés tanulmány foglalkozik azzal, mit lehet tenni ilyenkor. Ezúttal összegyűjtöttem 9 stratégiát, amelyekkel sikeresen kezelheted a szorongást. 1. Figyelj a légzésedre Amikor szorongást élsz át, akkor jelentősen megváltozik a légzésed. Lehet, hogy sokkal gyorsabb veszel levegőt, és az is lehet, teljesen lelassul… Olvass tovább »9 technika, amellyel hatékonyan kezelheted a szorongást

A szakítás fájdalmának feldolgozása

Az elmúlt időszakban több ügyfelem is azzal keresett meg, hogy párjukszakított velük, és nagyon nehezen tudták feldolgozni az elhagyáskövetkezményeként kialakult fájdalmukat. Sokan számoltak be arról, hogy belső világuk teljesen felfordult, akár azönmagukról korábban kialakított kép is teljesen megváltozott, csökken azönértékelésük, elvesztették a magukba vetett hitüket. Számos megterhelő érzésöntötte el őket a szakítást követő időszakban. Kétségbejtő volt számukra azelhagyatottság érzést megélni, amikor a párjuk úgy döntött,… Olvass tovább »A szakítás fájdalmának feldolgozása

Hogyan hozhatod ki a legtöbbet az online terápiából?

Mivel a legtöbb személyes rendelés a járványügyi helyzet ideje alatt szünetel, így az online terápia egyre gyakoribbá válik, és a kutatások alátámasztják, hogy ugyanolyan hatékony lehet, mint a személyes kezelés. Elsőre szokatlan lehet az online térben való munka, azonban kezdeti nehézségek áthidalása után rendkívül hasznos lehet online formában igénybe venni pszichológus segítségét, és átdolgozni a lelki nehézségeket, hiszen járványügyi helyzet egyik lényeges eleme, hogy a… Olvass tovább »Hogyan hozhatod ki a legtöbbet az online terápiából?

Lelki megküzdési kalauz a COVID-19 idején

A koronavírussal (COVID-19) fertőzött esetek számának növekedése a legtöbbünk számára megnövekedett stresszes állapotot, fokozott szorongást okozhat. A járvány által kiváltott félelem felfokozott érzelmi állapotokat idézhet elő, ami megterhelő lehet hosszútávon és hozzájárulhat az immunrendszerünk kimerüléséhez vagy a pánikhangulat fokozódásához. Ahhoz, hogy legyőzzük a járványt, a félelmeinket is meg kell tanulnunk kezelni. Hatékony stratégiát alkalmazva megőrizhetjük mentális egészségünket a járvány idején. Az egyik legfontosabb dolog annak… Olvass tovább »Lelki megküzdési kalauz a COVID-19 idején

Coaching vs. pszichológiai konzultáció? Melyiket válasszam?

Mi a coaching és mikor érdemes igénybe venni? A coaching egy inspiráló munkakapcsolat, amelynek a lényegét leginkább abban lehet megragadni, hogy az együtt gondolkodás és közös munka révén kidolgozhatod a saját, egyedi megoldásaid az előtted álló kihívásokra, legyen az magánéleti vagy üzleti jellegű, és képes lehetsz ezen megoldások megvalósítására. Ez mind jól hangzik, és a legtöbb ember képes elérni céljait coach nélkül is. Akkor mégis… Olvass tovább »Coaching vs. pszichológiai konzultáció? Melyiket válasszam?

Hogyan lehet felépülni a kiégésből?

Gyakran érzed azt, hogy fizikailag és szellemileg teljesen kimerültél,tehernek érzed a hétköznapokat, utálod a munkahelyed, eleged van akollégáidból? Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, nagy valószínűséggel akiégés tüneteivel van dolgod. Hogyan alakul ki a kiégés? Pszichológiai értelemben a burnout egyfajta érzelmi, szellemi és fizikaikimerültség. Előfordulása gyakori a túlzott elvárásokat támasztó, kaotikus vagymonoton munkakörnyezetekben, ahol kevés sikerélmény vagy pozitív visszacsatolásvan. Okozhatják olyan tényezők is, amikor a munkával… Olvass tovább »Hogyan lehet felépülni a kiégésből?