9 technika, amellyel hatékonyan kezelheted a szorongást

Több cikk született már arról, hogy hogyan alakul ki a szorongás, és milyen biológiai, érzelmi folyamatok játszódnak le ilyenkor az emberi szervezetben, viszont kevés tanulmány foglalkozik azzal, mit lehet tenni ilyenkor. Ezúttal összegyűjtöttem 9 stratégiát, amelyekkel sikeresen kezelheted a szorongást.

1. Figyelj a légzésedre

Amikor szorongást élsz át, akkor jelentősen megváltozik a légzésed. Lehet, hogy sokkal gyorsabb veszel levegőt, és az is lehet, teljesen lelassul vagy néha „elfelejteszt” lélegezni, lefagysz. Ilyenkor néhány percre fontos tudatosítani a légzésed és legalább háromig elszámolni, amikor belélegzel, majd háromig elszámolni, amikor kifújod a levegőt.

2. Alkalmazz progresszív relaxációt

Találj egy nyugodt helyet, csukd be a szemed, lassan feszítsd meg a különböző izomcsoportjaid, tartsd meg a feszültséget néhány másodpercig, majd gyorsan engeded ki feszültséget. Ez a technika segíthet abban, hogy csökkentesd az izomfeszülést, amely a szorongás következtében jelentkezik, és hatással van a gondolataidra érzéseidre, amely még inkább feszültté tesz.

3. Maradj a jelen pillanatban

Szorongás közben nagyon sok katasztrofizáló gondolatod támadhat amelyek olyan borzalmas jövőképet vázolhatnak fel, amely még meg sem történt. Ilyenkor fontos, hogy visszahozd önmagad az itt és mostban, és tudatosítsd a jelen pillanatot. A rendszeresen végzett meditáció segíthet ebben.

4. Egészséges életmód, tartalmas szabadidős tevékenységek

A rendszeres sportolás, a megfelelő, növényekben gazdag táplálkozás és a csökkentet koffeinfogyasztás, valamint a szabadidős programok, a családdal és barátokkal töltött idő mind-mind segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást valamint növelheti a fizikai és pszichikai jólléted.

5. Nézz szembe a félelmeiddel

Gyakran elkerüljük a szorongást kiváltó állapotokat, és ez rövidtávon megnyugvást okoz, azonban hosszú távon meg inkább fokozza a szorongást. Közelítsed meg félelmeid tudatosan, kis lépésekben. Ezáltal lehetőséged lesz kísérletezni a szorongást kiváltó helyzetekben és a megfelelő megküzdési módot megválasztani, hogy megbirkózz félelmeiddel.

6. Vizsgáld felül az önmagaddal folytatott belső párbeszédet

A gondolkodásod befolyásolja, hogyan érzel. A szorongáskor sok esetben túlértékelheted a különböző helyzetekben jelentkező veszélyt, és lebecsülöd a saját képességeidet, nehezen hiszed el, hogy képes vagy megküzdeni a helyzettel. Próbálj meg más jelentést adni annak a helyzetnek, ami szorongást vált ki, ahelyett, hogy a legrosszabbra gondolnál, ami szorongást okoz. Fontos ilyenkor az objektív tényeket megvizsgálni a szorongást kiváltó gondolatokkal szemben.

7. Szánj időt az aggódásra

Sok esetben nehéz teljesen megállítani az aggódást, ilyenkor érdemes dedikált időt szánni rá, akár napi 10 perc „aggódási időt” is érdemes betervezni, amikor leírhatod azokat a gondolatokat, amelyek éppen szorongást váltottak ki és nem tudsz tőlük megszabadulni. Ez a gyakorlat segíthet abban, hogy ne a fejedben tarolójának a negatív gondolatok.

8. Ismerd meg a szorongásod

Vezess naplót arról, hogy mikor a legerősebb a szorongás, és mikor a legjobb a hangulatod. Találd meg azokat a helyzeteket és mintákat, amelyek kiváltják a szorongást, és készülj fel proaktívan annak kapcsán, hogyan kezelhetnéd jobban ezeket a helyzeteket legközelebb.

9. Fontos az önelfogadás

Jusson eszedbe, hogy Te nem vagy egyenlő a szorongásoddal és szorongás nem a gyengeség jele. A szorongás csak egy mentális állapot, amely megváltoztatható.
A cikkben szereplő tippek olyan általános technikákat tartalmaznak, amelyek sok embernek segítettek már a szorongásuk leküzdésében, viszont mivel minden embernél egyedi módon jelentkezik, érdemes szakemberhez fordulni, hogy megfelelő segítséget és személyre szabott ellátást kapjon.

Vélemény, hozzászólás?